040 - 690 46 00 Telefon – Växel Välkommen att ringa vår växel för hjälp
Kontaktformulär
Nyhetsbrev
Ölbrygging_bild1
Norska Ølbrygging expanderade

Ölspecialisten växte med en exploderande marknad

Från 2018 till 2020 gjorde norska ölbryggningsspecialisten Ølbrygging AS ett drastiskt hopp i omsättning. Den magiska formeln är dels en ny återförsäljare och dels upprensning, omstrukturering och effektivisering av lagret. Jungheinrich har supportat företagets resa mot framgång, i två omgångar.

Kjell Einar Karlsen, verksamhetsansvarig på Ølbrygging AS, kom till företaget för två år sedan. Han har tidigare erfarenhet som ansvarig på bryggeriet Nøgne Ø och dessutom grundade han utestället Blå i Oslo. På två år har han sett marknaden fullkomligt explodera, av flera orsaker. 2018 var omsättningen 25 miljoner norska kronor med ett negativt resultat på 5,4 miljoner. De var tvungna att skära ner i arbetskraft och utföra en helomvändning för att komma på rätt kurs. Det var dags att ändra produktsortimentet, uppdatera hemsidan, rensa och strukturera lagret och effektivisera varuplockningen. Omstruktureringen har verkligen gett resultat.

Researchen Kjell Einar gjorde för att hitta en samarbetspartner var grundlig. Syftet var att hitta en leverantör som kunde hjälpa företaget med effektiviseringen. 
Frågan gick till flera olika truck- och intralogistikleverantörer med en önskan om en helhetsgenomgång av lagret. Flera aktörer var aktuella. Prismässigt skiljde lite, men valet föll på Jungheinrich av en speciell anledning. De är en totalleverantör som producerar såväl truckar som ställagelösningar själva. Detta kunde ingen annan erbjuda. 

Kjell Einar Karlsen
Verksamhetsansvarig, Ølbrygging AS

"Det hade blivit billigare att välja flera aktörer till omorganiseringen, men det var paketlösningen från Jungheinrich som avgjorde”

Efter en genomgång med trucksäljaren Atle Storvik och försäljningschef för logistiksystem Ragnar Pettersen konstaterades att utrymmet mellan ställagen var för brett, vilket ledde till förlorad lagringsplats. Resultatet blev ett hyllsystem med 300 nya pallplatser och två nya truckar; en skjutstativtruck ETV 214 och en ledstaplare EJC 214.

Atle Storvik
Säljare, Jungheinrich Norge

"Otroligt kul att se hur bra det kan bli genom att göra små förändringar med truckmodeller och förvaring.

På grund av den ökade produktionen började nu även produktionslagret bli för litet. Våren 2021 återvände Jungheinrich till företaget och ett helt nytt hyllsystem med 168 pallutrymmen har installerats i produktionshallen. 
Kjell Einar Karlsen

"De genomgående ställagen från Jungheinrich kommer ge oss mer plats och effektivare hantering av ingredienser och emballage till ölpaketen."

Här placeras varorna på pallar från ena sidan och plockas upp från den andra. Pallarna rullar försiktigt nedåt på ett lätt sluttande rullband så att dekan plockas upp säkert och effektivt.


Kjell Einar sticker inte under stol med att coronakrisen och mycket tid i stugorna kan ha lett till att norrmännen ägnat sig åt ölbryggning i ökande takt, och därmed bidragit till ökande försäljningssiffror. Och han påpekar att norrmännen i allmänhet ligger i topp när det gäller egentillverkning. Om det så gäller sylt, stickning eller öl! I jämförelse har svenskarna hälften så många hemma-ölbryggare som Norge, trots dubbelt invånarantal. 

Fakta om Ølbrygging AS: Ølbrygging utvecklar, tillverkar, importerar, exporterar och säljer ölbryggningsutrustning till hembryggerier och återförsäljare. De har ett lager och egen försäljning i Grimstad i Norge. Detaljhandeln står för cirka 8 procent av försäljningen. Dessutom har de sin egen webbplats, olbrygging.no, med cirka 11 000 besökare och 600 beställningar per vecka. Onlineförsäljning till privatkunder står för cirka 62 procent av omsättningen, de senaste 30 procenten är grossistförsäljning. År 2019 hade omsättningen ökat till 29 miljoner norska kronor och rörelseresultatet uppgick till 1,7 miljoner norska kronor. 2020 hade Ølbrygging en omsättning på 47 miljoner kr. Kjell Einar tror att detta beror på den effektivisering och omstrukturering som gjorts i lagret med nya truckar och ställage, en ny återförsäljare för en australisk kvalitetsleverantör och fokus på presentation och marknadsföring av företaget.


Vill du också effektivisera lagerdriften?

Ta kontakt med oss så hjälper vi dig gärna!

Stage Dividender

Kontakta oss

Kontakta oss

Produkter:

ETV/ ETM 214-216
Skjutstativtruck (1,4-1,6t)

Kompakt design för liten arbetsgångbredd.

Läs mer här
Statisk pallagring
Pallställ | Ställage | Pallställage

Effektiv lagring av gods med olika höjd

Läs mer här

EJC 212-230
Ledstaplare (1,2-3,0t)

Lyfthöjder på upp till 6 m och en hög restlastkapacitet.

Läs mer här

Har du några frågor?