För att effektivisera ditt lager, hjälper våra automatiseringskonsulter din produktion och ditt lager att uppnå framgång med hjälp av passande komponenter.
Effektiv användning av energi sänker dina totala kostnader, ger större räckvidd, genomgående tillgänglighet av truckar, nollutsläpp och en positiv energibalans.
Ett optimalt planerat ställage är stommen i ett lager. Därför har vi fokuserat på egna innovationer, individuella lösningar och högsta kvalitet i över 60 år.
Vill du köpa, hyra, serva eller finansiera din truck? Är du nyfiken på våra lösningar inom automation eller lagersystem? Här hittar du rätt kontaktväg!
Försäljning av nya och begagnade truckar, truckuthyrning, truckservice och reservdelar. Vi erbjuder även kompletta lagerlösningar med ställage och lagersystem.
Vi tar ansvar för att skapa säkra och ergonomiska arbetsmiljöer - internt och för våra kunder. Människan kommer alltid i första hand och vi ser till att utforma truckar och miljöer i denna anda!
Kroppsvibrationer
Med kroppsvibrationer menas alla vibrationer som truckföraren utsätts för under arbetsdagen. För att förebygga hälsoskador hos förarna får kroppsvibrationerna inte överskrida vissa värden. Vi strävar efter att hålla belastningarna så låga som möjligt.
Det finns olika typer av vibrationer
Vibrationer: Vibrationer uppstår när ett föremål börjar svänga fram och tillbaka på grund av yttre och inre krafter.
Kroppsvibrationer: När människans kropp exponeras för vibrationer uppstår kroppsvibrationer. Beroende på vilken del av kroppen som exponeras delas exponeringen in i helkroppsvibrationer (HKV) och hand- och armvibrationer.
Helkroppsvibrationer: Viberationer som överförs till hela kroppen, exempelvis via förarstolen eller förarplattformen när man kör truck.
Hand- och armvibrationer: Viberationer som överförs till händer och armar via vibrerande, handhållna maskiner, så som slipmaskiner och borrmaskiner. Mängden vibrationer av denna typ som en truckförare utsätts för är försumbart liten.
Var förekommer dessa vibrationer?
Kroppsvibrationer uppstår överallt där människor kommer i kontakt med mekaniska vibrationer, exempelvis när en förare kör en truck. Dock är det viktigt att vara medveten om att det är skillnad på mängden kroppsvibrationer en förare utsätts för beroende på bland annat vilken typ av truck som används och under vilka förhållanden den körs.
Undersökningar visar att en ledtrucks vibrationer normalt sett inte är kritiska, detsamma gäller de från en motviktstruck med halvmassiva däck på högkvalitativ betong eller asfalt.
Vi rekommenderar att man är försiktig med truckar som har Vulkollan®-däck. Dessa truckar är konstruerade för inomhusanvändning och vid eventuell utomhusanvändning, eller på ytor där det förekommer trösklar, gropar, gupp och lutningar, kan vibrationsvärdena komma att överskridas om inga åtgärder vidtas.
Jungheinrichservice
Service med specialkunskapen endast leverantören kan erbjuda
En bedömning av den mängd vibrationer personalen i en viss verksamhet utsätts för måste utgå från en noggrann analys av samtliga arbetsflöden som utförs i verksamheten. Detta är det enda sättet att definiera de arbetsmoment som bedömningen ska baseras på.
Den mest tillförlitliga metoden att bedöma den vibrationsnivå personalen exponeras för är att göra mätningar på plats i verksamheten, direkt på truckarna medan de används på det sätt de används under en vanlig arbetsdag. Jungheinrichs vibrationsbedömning utförs av våra servicetekniker. Bedömningen inkluderar mätningar, presentation och förklaring av mätresultaten, samt förslag på förbättringar som kan hjälpa dig minska mängden kroppsvibrationer.
Hur görs mätningarna?
Kunden skapar en lista över samtliga truckar som används i verksamheten, inklusive uppgifterna de används för och ett antagande kring hur lång tid de utsätts för vibrationer. Utifrån hur truckarna används tar vår servicetekniker fram ett antal kategorier som representerar de olika typerna av arbete som truckarna utför. Därefter gör de mätningar på en truck från varje kategori i den miljö där den används, medan den utför sitt vanliga arbete.
En ”mätningskudde” placeras på truckens förarsäte eller förarplattform för att registrera de vibrationer som förekommer i driftmiljön under de olika arbetsprocesserna. Denna gör att alla påverkande faktorer, så som justeringar av sätet, golvets kvalitet, truckens typ och skick samt förarens körstil, kan tas i beaktande. Därefter beräknas det dagliga exponeringsvärdet utifrån de registrerade mätningarna för varje arbetsprocess, samt vibrationernas varaktighet.
Vad bör beaktas under en mätningsprocess?
Då truckar används på en mängd olika sätt, i en mängd olika miljöer bara inom en och samma verksamhet är det svårt att ge generella rekommendationer. En återkommande orsak till att mätresultaten inte alltid stämmer är dock truckföraren, då rörelsen förarna gör när de tar sig in i och ut ur truckar ofta ger vibrationstoppar; särskilt om föraren hoppar upp på plattformen/sätet och ställer/sätter sig direkt på sensorn.
Andra faktorer att beakta:
Är sätet korrekt inställt?
Har trucken fått ordentligt underhåll?
Är truckens däck nya eller slitna?
När dessa frågor besvarats kan själva mätningarna påbörjas.
Andra åtgärder som minskar mängden kroppsvibrationer
Utbildning av förarna för ökad kunskap kring problemen med kroppsvibrationer.
Uppmuntran av (förändrat) körbeteende som minskar kroppsvibrationerna.
Kvalitetssäkring av lagergolvet. Reparation vid behov.
Underhållsplaner för arbetsplatser, truckar, utrustning och driftområde.
Övervägande av alternativa logistikprocesser med mindre vibrationer, så som truckar med halvmassiva däck (Jungheinrich ETV C för kombinerad inomhus- och utomhusdrift).
Förändrade arbetsprocesser, med längre perioder då personalen inte utsätts för några vibrationer.
Hälsorisker
Riskerna
Kroppsvibrationer kan leda till muskel- och skelettskador och blodcirkulationsproblem. Dessutom kan de orsaka obehag, sänka prestationsförmågan och utgöra risker för truckförarens hälsa och säkerhet.
I Tyskland klassas ländryggsbesvär hos personer som exponeras för helkroppsvibrationer som arbetssjukdom.
Rättsliga villkor
EU-direktivet 2002/44/EG är ett rättsligt krav i alla medlemsländer och därmed bindande för alla truckförare.
Vem gäller direktivet 2002/44/EG för?
Direktivet gäller generellt för alla företag i Europeiska unionen där personal exponeras för vibrationer.
Vilka punkter är viktiga för truckförare?
Innan en verksamhet startas ska arbetsgivaren genomföra en riskbedömning (i Tyskland enligt §5 i arbetsskyddslagstiftningen) för att avgöra om arbetstagare kan komma att exponeras för vibrationer. Åtgärder skall vidtas närhelst exponeringsmängden inte kan fastställas genom tillverkarens uppgifter och officiella källor.
Riskbedömningen
En riskbedömning omfattar följande:
Typ, nivå och varaktighet för vibrationsexponeringen med särskilt hänsynstagande till specifika arbetsförhållanden, så som användning av trucken i kylrum. Gränsvärden för vibrationsexponering och handlingsplan.
Tillgång till alternativ arbetsutrustning som minskar mängden vibrationsexponering.
Information från hälsokontroller av företagets truckförare samt resultat från publicerade undersökningar.
Om det förekommer exponering för vibrationer som överstiger en åttatimmars arbetsdag.
Påverkan på truckförarnas hälsa och säkerhet, med särkskild hänsyn tagen till riskgrupper.
Trucktillverkarens uppgifter om vibrationemissioner.
Resultatet för riskbedömningen ska dokumenteras.
Jungheinrichteknologi
Våra exempel på optimal vibrationsreducering
Diesel-/gasoltruck
"Floating Cab": förarhyttens fjädring är oberoende av truckens chassi
Lågvibrerande industrimotorer
Motorer frikopplade från chassit som ger låga vibrationer
Stativdämpning
Tiltcylindrar med ändlägesdämpning
Brett utbud av sätesjusteringar garanterar minimala vibrationer. Upp till 2/3 av alla vibrationer dämpas av vår komfortstol
Skjutstativtruck
Indrag- och utskjutningsdämpning av stativet
Dämpning av stativframskjutningen för att skona förare och last
Brett utbud av sätesjusteringar garanterar minimala vibrationer. Upp till 2/3 av alla vibrationer dämpas av vår komfortstol
Låglyftare
Utöver en mjukfjädrad förarplattform är hela drivsystemet skyddat av "ShockProtect". Med ShockProtect frånkopplas förarplattformen helt från stötar.
Jungheinrichs "ShockProtect"-system absorberar likt en stötdämpare på en bil så gott som alla stötar från trösklar och andra ojämnheter i marken. En fjädrad drivanordning och fjädrade stödhjul med ProTracLink ger ett ordentligt skydd för förare, truck och last. ProTracLink-systemet garanterar utmärkt sidostabilitet även i kurvor i höga hastigheter.
Detta minskar påfrestningen på såväl truckförarens ryggrad som truckens chassi.
Tekniska termer
Vibrationsemission: Vibrationer som alstras av en maskin och som användaren exponeras för. Vibrationsemissionsvärdet som anges av truck- eller maskintillverkaren i bruksanvisningen anger ett standardiserat värde för vibrationsnivån. Detta värde kan användas för att jämföra olika truckar, men inte för att avgöra hur truckarna förhåller sig till kraven i 2002/44/EG. Trots att tillverkaren kan optimera sina truckar med avseende på vibrationerna som påverkar föraren kan ett maximalt belastningsvärde kan inte anges, eftersom för många enskilda faktorer påverkar detta.
Dagligt exponeringsvärde, A(8): Detta är det vibrationsvärde en truckförare faktiskt utsätts för under en åttatimmarsperiod. Värdet anges i m/s² och beskriver styrkan på exponeringen för helkroppsvibrationer under en arbetsdag.
Insatsvärde: Om det dagliga exponeringsvärdet A(8) (för helkroppsvibrationer) är högre än 0,5 m/s² ska truckföraren genomgå en hälsokontroll och åtgärder vidtas för att minimera helkroppsvibrationerna.
Gränsvärde för exponering: Det dagliga gränsvärdet A(8) för helkroppsvibrationer är 1,15 m/s² (i Tyskland) i längd- och tvärriktningen eller 0,8 m/s² i vertikalriktningen. Detta gränsvärde får inte överskridas. Om det överskrids ska omedelbara åtgärder vidtas, då det är olagligt att exponera truckförare för högre vibrationsnivåer än så.
Mer information
Här hittar du ytterligare information om kroppsvibrationer.
Jungheinrich-produktbroschyr om kroppsvibrationer (PDF, 376 kB) (tyska)
VDMA-informationsblad för arbetsgivare för verksamheter med truckar om kroppsvibrationer (PDF, 416 kB) (tyska)
Information om tysk buller- och arbetarskyddsförordning (PDF, 82 kB) från Berufsgenossenschaftlichen Institut für Arbeitsschutz BGIA (tyska)
Handbok om helkroppsvibrationer (PDF, 2,44 MB) från Landesamt für Arbeitsschutz Brandenburg (tyska)
Artikel på tyska från facktidskriften "Fördern + Heben" om EU-direktivet Vibrationer 2002/44/EG (PDF, 942 kB)
Information om kroppsvibrationer från Health & Safety Executive, UK (engelska) Mer...
Framtidsteknik
Hybriddrift
Vid hybriddrift drivs trucken med både en förbränningsmotor och en batteridriven elmotor. Fördelen jämfört med system som enbart använder en förbränningsmotor är att bromsenergin kan återvinnas och användas vid behov. För att klara detta behöver trucken en ytterligare energiackumulator, i det här fallet ett batteri. På det viset sänks bränsleförbrukningen och möjligheten att under en begränsad tid köra trucken utan att släppa ut avgaser, exempelvis i en sluten hall så som ett lager, skapas.
Metanolbränsleceller förenar fördelarna med avgasfria elmotorer med möjligheten att kunna tanka snabbt. På så vis är trucken laddad och klar för användning på bara ett par minuter. Dagens bränsleceller lagrar, transporterar och tankar vätgas under högt tryck, vilket leder till höga kostnader, trots att de kan hantera metanol lika väl som bensin eller diesel.
Vätgas kräver mycket energi vid både produktion och lagring. En vätgasbränslecells energieffektivitet är i dag mycket lägre än hos en växelströmsmotor med traditionellt batteri. Jungheinrich är ledande i utvecklingen av direktmetanolbränsleceller för truckbranschen och undersöker för närvarande användningsmöjligheterna i elektriska lyftvagnar och ledstaplare tillsammans med forskningscentrumet Jülich.
I jämförelse med blybatterier har litiumjonackumulatorer dubbel livslängd och trippel energilagringskapacitet. De kan fulladdadas på en halvtimme, exempelvis medan truckföraren har lunchrast. Denna typ av batteri är väldigt litet och kommer bana väg för märkbart kompaktare och smidigare truckkonstruktioner. Jungheinrich förenar denna teknik med direktdrift i sin koncepttruck "Concept 08". Direktdriftstruckar är växellådslösa och har högeffektiva elmotorer integrerade i hjulen.
Litiumjontekniken är drygt femton procent energieffektivare än traditionella eltruckar, vilket gör den till ett av framtidens mest energieffektiva drivsystem. Tekniken har potential att skapa nya användningsområden för eltruckar, där blybatteriets nackdelar inte kommer att påverka, och kan även bli ett framtida alternativ i bilindustrin i kombination med effektiva elmotorer.
Concept 08
I rapporten Concept 08 presenterar Jungheinrich våra nya och hittills mest energieffektiva och ergonomiska lösningar inom truckområdet. Vår metod är intelligent lagring och effektivt utnyttjande av energi.
I truckstudien Concept 08 beskrivs en ledstaplare med åkplatta med ett helt nytt energilagrings- och drivkoncept. Litiumjonbatterier och direktdrift kommer i framtiden ge högre energieffektivitet än den växelströmsteknik som redan i dag är standard i Jungheinrichtruckar.
"Svävande": en helt ny körupplevelse med Concept 08
Den nya batteritekniken tillåter en betydligt kompaktare konstruktion som banar väg för ett helt nytt truckkoncept och märkbart förbättrad ergonomi. Concept 08 garanterar en bekväm manövrering av trucken i båda körriktningarna tack vare ergonomiskt utformade manöverreglage som enkelt styrs med tummen. Genom att drivanordningen är inbyggd under den lågt placerade plattformen kommer föraren att "sväva fram" i stället för att gå eller åka. Ett fjädrat, ljudlöst chassi ger en helt ny körupplevelse.
Den mycket effektiva direktdriften är en vidareutveckling av den redan effektiva och miljövänliga växelströmsteknik som i dag är standard i Jungheinrichs eltruckar. I kombination med litiumjonbatterierna möjliggör den att trucken kan färdas betydligt längre per laddning och kortare laddningstider än idag. Resultatet kommer bli en truck som är ekonomisk för kunden samtidigt som den skonar miljön.
Betydligt mindre energi från lagring till förbrukning
Vårt mål är att lagra och utnyttja energi så optimalt som möjligt. Användningen av litiumjonbatterier gör att betydligt mindre energi kommer behövas, från lagring till förbrukning, vilket kommer vara ett avgörande bidrag i vår utveckling mot att bli så miljövänliga vi kan bli. Enligt dr Christoph Weber, professor i drivsystem och utveckling av elektroniska kretsar på Kiels tekniska högskola, kan man räkna med energibesparingar på minst 15% vid oförändrad prestanda.
Den betydligt mer sparsamma hanteringen av den lagrade energin är möjlig genom en ny typ av energilagring. Litiumjonbatterierna medför en avsevärd effektivitetsökning vad gäller laddnings- och urladdningsegenskaper jämfört med traditionella blybatterier. De håller dubbelt så länge och är helt underhållsfria då ett speciellt batteristyrsystem ständigt kontrollerar dem. De är även en tredjedel så stora och en fjärdedel så tunga som blybatterier, vilket i kommer resultera i en märkbar viktminskning jämfört med dagens truckar.
Litiumjonbatterier: fulladdade på en timme
I motsats till blybatterier kan litiumjonbatteriernas kapacitet utnyttjas till nästan 100 procent. En djupurladdning är i princip omöjlig tack vare batteristyrsystemet. Ytterligare en positiv aspekt är att litiumjonbatterierna kan laddas upp snabbt. Det kommer endast att ta en timme att fulladda ett batteri och batteribyten därför kommer i många fall inte vara nödvändigt.
Den ekonomiska potentialen hos Concept 08 ligger i mellanladdningsmöjligheten. Då kör föraren in truckens gaffelspetsar i en särskilt avsedd laddningsstation, en så kallad dockningsstation, där litiumjonbatterierna får kontakt med laddaren via truckens gaffelspetsar. Laddningen startas och avslutas helt automatiskt. På så vis kan föraren ladda upp trucken under exempelvis sin lunchrast, vilket ökar räckvidden och därmed tillgängligheten för trucken.
Direktdrift: mindre buller, högre verkningsgrad
Jungheinrichs eltruckar drivs redan idag med mycket effektiva asynkronmotorer. Till skillnad från dessa innehåller Concept 08 en direktdrift, vilket innebär permanentmagnetiserade, vridmomentstarka synkronmaskiner med högprestandamagneter. Direktdriften kommer göra växellådor överflödiga vilket kommer ge både en ljudreducering och en avsevärd höjning av effektiviteten.
Även vad gäller lyftdrivningen sätter Jungheinrich nya standarder. Concept 08 är hydraulfri och utrustad med en kulskruv, och liksom resten av trucken har även masten en märkbar ökning i effektivitet och ljudreduktion.
Tack vare den nya batteritekniken är Concept 08 kompaktare än tidigare truckar; en gaffellängd på 1 150 millimeter ger trucken en totallängd på 1 765 millimeter, drygt 630 millimeter kortare än dagens elektriska ledstaplare med åkplatta. Även jämfört med många andra av dagens ledtruckar är Concept 08 betydligt mindre, vilket gör den till ett smidigt val för trånga utrymmen som ger märkbart effektivare godshantering för kunden.
Concept 08 på CeMAT 2011
Från koncept till serietillverkning hos Jungheinrich: På mässan CeMAT 2011 i Hannover presenterade Jungheinrich EJE 112i, den första trucken med litiumjonteknik som kan serietillverkas.